FÖRELÄSNINGAR UNDER SENIORDAGEN 2019!
Föreläsningarna hittar du i föreläsningstältet mitt i utställningen på Seniordagen.
Med reservation för ändringar!

10:45-11:00   Aktiv – livet ut!
Kom och lyssna till en inspirerande föreläsning om varför fysisk aktivitet och rörelse är en viktig del av ett friskt och aktivt liv och för att vi som människor ska kunna fortsätta leva ett rikt liv och hålla oss friska längre. Att röra på sig är bra på så många sätt; både för balansen, hjärtat och hjärnan. Genom att röra på oss främjar vi inte bara vår fysiska hälsa utan även vårt psykisk mående. 
Till hösten lanseras ett nytt koncept i Norrtälje: ”Aktiv Senior – Öppen arena Norrtälje”. Det är ett samarbete mellan Upplands idrottsförbund, Norrtälje kommun och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg. Träningen kommer vara gratis och ingen föranmälan behövs.

11:00-11:30 Inspirerande resor!
Larssons Resor presenterar några av sina mest populära resor. Helene tar oss med på en visuell resa till bland annat Franska Rivieran, Normandie, Holland och Rhen/Mosel

11:30-12:00   Brott och våld mot äldre går inte i pension
Brott mot äldre uppmärksammas allt mer idag. Polisen tillsammans med Trygg i Norrtälje kommun kommer at att ge tips och råd hur man kan skydda sig mot dom vanligaste åldringsbrotten. Hur kan man agera om man utsätts för våld och hur ser det ut med tryggheten för äldre i Norrtälje idag.
Medverkar gör kommunpolis Carola Wiklund, Charlie Lundgren strateg i våld i nära relation och Bo Hammerin brottsförebyggande strateg från Trygg i Norrtälje kommun.

12:00-12:15   Bh-skola!
Tips och råd på vad som är bra att tänka på när du köper och sköter dina underkläder  

12:15-12:30   Hur peppar du dig själv och dina vänner till rörelse?
                       Johanna Edlund Lewell från Helfigur inspirerar till mer träning

12:30-12:45   I huvudet på en Äldreombudsman
Norrtälje kommun har inrättat en Äldreombudsman från april 2019. Som nybliven Äldreombudsman berättar Madeleine Rietschel sina tankar och funderingar om de äldres, funktionshindrades och nationella minoriteters situation i Norrtälje och i omvärlden

12:45-13:00   Brandskydd och olycksförebyggande åtgärder i                           hemmiljö - Låt inte minnena gå upp i rök
Hur förebygger vi bränder, fallolyckor och halkolyckor i hemmiljö på bästa sätt? Räddningstjänsten Norrtälje kommun vägleder dig till en säkrare hemmiljö som kan rädda både minnen och liv.

13:00-13:30   Kom och ta ett långt djupt andetag!
En av de centrala delarna i både Mindfulness & MediYogan är andetaget, vi tänkte demonstrera några andningsövningar och enklare rörelser samt berätta kort om vad Mindfulness & MediYoga är och på vilket sätt dom kan stötta dig och din hälsa i din vardag. Vi instruerar och svarar på era frågor!
Välkomna önskar Denise Keyser Socionom och MediYoga instruktör (Atmajala) och Anne-May Pettersson KPT terapeut och Mindfulness instruktör!

13:30-14:00   Att vara kär på äldre dagar - med RFSL Roslagen
Att vara äldre och HBTQ-person (homo-, bi-, trans- eller queerperson) kan innebära att man har andra förutsättningar än andra. RFSL Roslagen berättar hur de jobbar lokalt i Norrtälje kommun med behovet av att få bli sedd för den man är, hela livet. Vilket stöd finns att få & vad är bra att tänka på?  Varmt välkomna!

14:00-14:15   Hur peppar du dig själv och dina vänner till rörelse?                       
                        Johanna Edlund Lewell från Helfigur inspirerar till mer träning

14:30-14:45   Bh-skola!
Tips och råd på vad som är bra att tänka på när du köper och sköter dina underkläder